Ga naar de hoofdinhoud

Jouw winkelwagen

Uw winkelwagentje is momenteel leeg.
Boven de €20.- Gratis verzending in héél Nederland en België

Kerst dessert: Chocolade & Sinaasappel cakerol

Kerst dessert: Chocolade & Sinaasappel cakerol

Een feestelijke cakerol voor Kerst

De vanille swiss roll is toch wel de bekendste onder de cake rolls, maar voor Kerst mogen we natuurlijk uitpakken. Het geheim van deze rol zit hem niet in de ingrediënten, maar in de techniek waardoor je een hele luchtige en zachte biscuit bakt. Belangrijk is dat je de eieren lang opklopt en vervolgens de overige ingrediënten er voorzichtig in een paar slagen doorheen spatelt.

Het is een dunne plak biscuit, waardoor je hem gemakkelijk kan oprollen zonder dat hij scheurt. Wil je de cakerol extra speciaal & feestelijk maken? Versier hem dan met geconfijte sinaasappelschilletjes. Deze zijn echt verrassend lekker! Doordat je de schilletjes een aantal keren kort aan de kook brengt voordat je ze in suikerwater legt, worden ze zachter en zoeter van smaak. Ze moeten wel een nachtje drogen, dus maak deze de dag van tevoren!

Ingrediënten voor de kerst cakerol

Haal in huis voor de cake:

  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract of aroma
  • 2 el water

Voor de vulling heb je nodig:

  • 250ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 25 gram melkchocolade
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • zakje klopfix

Voor de geconfijte sinaasappelschilletjes heb je nodig:

  • 1 sinaasappel
  • 2 kopjes kristalsuiker (+ extra om te rollen)
  • 1 kopje water

Bereiding: de kerst cakerol maken

We beginnen met het maken van de biscuit:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
  2. Klop de eieren, suiker en het vanille extract in een kom ruim 6 minuten met een mixer.
  3. Zeef vervolgens de bloem en het cacaopoeder en voeg dit in delen toe aan je eiermengsel. Spatel dit steeds voorzichtig met een aantal slagen door het beslag.
  4. Spatel op het einde het water erdoor. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Doe wat bakpapier op een bakplaat (ik gebruikte er eentje van 25 x 35 cm). Giet het beslag uit over de bakplaat. Bak de cake in 10 minuten gaar.
  5. Leg een schone theedoek op je aanrecht met daarop een laagje fijne kristalsuiker. Stort hierop de nog warme cake, en rol de cake direct vanuit de lange zijde op met behulp van de theedoek. Laat hem, opgerold in de theedoek, volledig afkoelen.

Dan gaan we de vulling maken:

  1. Warm de slagroom samen met de chocolade op in een steelpan. Voeg vervolgens de rasp toe, blijf steeds roeren tot de chocolade volledig gesmolten is.
  2. Giet dit mengsel in een lage schaal, bedek het met plasticfolie en zet een uurtje weg in de koelkast.
  3. Wanneer het mengsel is afgekoeld (duurt ongeveer een uurtje) spatel je dit in een kom. Voeg hierbij het zakje klopfix en mix dit in circa 5 minuten tot een mooie vulling.

De cakerol maken:

Rol de cakerol uit de theedoek en leg deze op plasticfolie. Pak de vulling erbij en smeer een mooie laag over de plak biscuit (houd een klein beetje achter voor de toefjes bovenop de rol). Rol het biscuit vanaf de lange zijde op, en gebruik hierbij de folie om de rol strak op te kunnen rollen. Leg je rol vervolgens koel weg. Nadat de rol goed is opgesteven in de koelkast kun je de folie verwijderen en eventueel decoreren met gesmolten chocolade en wat toefjes van de crèmevulling.

 

Geconfijte sinaasappelschil maken

Wil je de cake versieren met geconfijte sinaasappelschilletjes? Begin dan de dag van tevoren. Snijd de schil van de sinaasappel in reepjes van 1cm breed. Doe ze in een pannetje met water en breng aan de kook. Zodra het water kookt, giet je de schilletjes af en spoel je ze af met koud water. Herhaal dit proces nog een keer. Schilletjes aan de kook brengen en weer afspoelen met koud water.

Nu maak je suikerwater door 1 kopje water en 2 kopjes suiker in een pannetje te doen. De grootte van het kopje maakt niet uit, als je maar voor de suiker en het water hetzelfde kopje gebruikt. Doe je schilletjes in het suikerwater en kook 60 minuten. Na dit uur heb je een mooie dikke siroop. Haal de schilletjes eruit en laat ze een nacht drogen aan de lucht op bakpapier. De volgende dag kun je ze door de suiker rollen voor extra crunch.

Geniet van je heerlijke kerstgebak!

 

Lees verder

KeukenBay Recept | Ceviche van makreel, mango en rode biet

KeukenBay Recept | Ceviche van makreel, mango en rode biet

KeukenBay recept | Spekkoek

KeukenBay recept | Spekkoek

Lekker voor de kerst: Hertenbiefstuk met portsaus!

Lekker voor de kerst: Hertenbiefstuk met portsaus!