Ga naar de hoofdinhoud

Jouw winkelwagen

Uw winkelwagentje is momenteel leeg.
Boven de €50.- Gratis verzending in héél Nederland en België

Groente en fruit: Wel of niet in de koelkast

Groente en fruit: Wel of niet in de koelkast

Leg jij fruit na aankoop altijd in de fruitschaal op tafel? Of eindigen groente en fruit na het boodschappen doen juist altijd in de koelkast? Veel mensen weten niet dat het per groenten- en fruitsoort verschilt waar je deze het beste kunt bewaren. Om snelle bederving en dus onnodige voedselverspilling tegen te gaan, vertellen wij je graag welke groenten- en fruitsoorten je het beste in de koelkast kunt bewaren en welke je er beter uit kunt laten.

  

Voorkom snelle rijping en smaakverlies

Nadat groente en fruit zijn geoogst, gebruiken ze nog steeds zuurstof uit de lucht. Door ze na het oogsten koel te bewaren, wordt dit proces vertraagd en wordt bederving tegengehouden. Hierdoor gaat er tevens minder vocht verloren, waardoor ze minder snel uitdrogen. Echter, niet alle groente en fruit kunnen goed tegen een lage temperatuur. Tomaten, paprika’s en aubergines bijvoorbeeld, kunnen het beste bij ongeveer 12 graden bewaard worden om smaakverlies te voorkomen.

Groente en fruit: wel of niet in de koelkast? | Eigenhuis Keukens

Groente en fruit buiten de koelkast

Aardappelen, komkommers, avocado’s, mango’s, bananen en citroenen zijn andere voorbeelden van groente en fruit die je beter buiten de koelkast kunt bewaren. De kwaliteit van deze soorten loopt namelijk snel terug wanneer ze bij lage temperatuur worden bewaard. Rijpe avocado’s en mango’s kunnen wel de koelkast bewaard worden. Op deze manier voorkom je dat deze snel overrijp worden.

 

Koel bewaren

Bladgroenten en koolsoorten kunnen het beste wel in de koelkast bewaard worden. Dit geldt tevens voor prei en bleekselderij. Diverse fruitsoorten, zoals appels, druiven, kiwi’s, peren, aardbeien en sinaasappels, bewaar je tevens het beste koel in de koelkast.

Koop je voorgesneden groente of fruit? Bewaar deze dan altijd in de koelkast. Dit is niet altijd even goed voor de smaak, maar houdt wel de groei van micro-organismen (schimmels en bacteriën) tegen.

Maar LET OP! De bananen zijn een uitzondering op het fruit dat in de koelkast bewaard kan worden. Wanneer je de bananen in de koelkast bewaard worden ze binnen een dag bruin en zijn ze niet meer lekker! Dus bananen altijd buiten de koelkast bewaren! 

Lees verder

Sinterklaastaart met pepernotencrème

Sinterklaastaart met pepernotencrème

Koningsdag tompouce!

Koningsdag tompouce!

Kerst dessert: Chocolade & Sinaasappel cakerol

Kerst dessert: Chocolade & Sinaasappel cakerol